Käytätkö omatoimikirjastoa? Sinun pitää nyt rekisteröityä käyttäjäksi 

Vain rekisteröityneet käyttäjät pääsevät Helmet-alueen omatoimikirjastoihin 1.11.2023 alkaen, kun omatoimikirjastojen käyttösäännöt uudistetaan. Voit rekisteröityä helposti missä tahansa Helmet-kirjastossa.  

Helmet-kirjastot ottavat käyttöön yhteiset käyttösäännöt omatoimikirjastoille. Samalla kaikilta kirjaston asiakkailta poistuu automaattinen pääsy omatoimikirjastoihin. Jokaisen kirjaston asiakkaan pitää jatkossa rekisteröityä erikseen omatoimikirjaston käyttäjäksi ja hyväksyä omatoimikirjastojen käyttösäännöt. 

Voit rekisteröityä omatoimikirjaston asiakkaaksi missä tahansa Helmet-kirjastossa. Sinun tarvitsee rekisteröityä vain kerran, vaikka käyttäisit useita eri omatoimikirjastoja. Sinun pitää hyväksyä omatoimikirjastojen käyttösäännöt, kun rekisteröidyt omatoimikirjaston asiakkaaksi. 

Omatoimikirjastojen käytöllä ei ole ikärajaa. Alle 15-vuotiaat lapset voivat vierailla omatoimikirjastossa itsenäisesti, jos huoltaja antaa siihen suostumuksen. Alle 15-vuotiaat voivat vierailla omatoimikirjastossa myös aikuisen seurassa. 

Tarkemmat ohjeet rekisteröitymiseen ja suostumuksen antamiseen löydät Omatoimikirjastot-sivulta.

Rekisteröityneenä voit jatkossa käyttää mitä tahansa Helmet-alueen omatoimikirjastoa. 

Miksi omatoimikirjastojen käyttöä uudistetaan? 

Helmet-alueen jokaisella neljällä kaupungilla on ollut käytössä erilaiset omatoimikirjastojen käyttösäännöt, jotka nyt yhtenäistetään. Yhteisillä käyttösäännöillä selkeytämme omatoimikirjastojen käyttöä yli kuntarajojen. 

Uudistuksen tavoitteena on lisätä omatoimikirjastojen viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Omatoimikirjastojen käyttäjät ovat kärsineet esimerkiksi järjestyshäiriöistä ja kirjaston tilojen epäasiallisesta käytöstä. Joissain tapauksissa omatoimiaikoja on jouduttu supistamaan häiriökäyttäytymisen ja ilkivallan vuoksi.  

Toivomme, että yhä useampi osaa toimia omatoimikirjastoissa oikein, kun jokainen asiakas perehtyy omatoimikäyttösääntöihin ennen rekisteröitymistä. Uusien käyttösääntöjen toivotaan myös helpottavan ongelmatilanteisiin puuttumista, kun esimerkiksi käyttökieltoihin liittyviä sääntöjä selkeytetään. Tulevaisuudessa on mahdollista, että omatoimiaikoja myös laajennetaan tai yhä useammassa kirjastossa Helmet-alueella otetaan käyttöön omatoimiajat. 

Omatoimikirjastot Helmet-alueella 

Omatoimikirjasto on Helsingissä käytössä Herttoniemen, Laajasalon, Lauttasaaren,Paloheinän, Suomenlinnan ja Viikin kirjastoissa.

Espoossa omatoimikirjasto on käytössä Haukilahden, Kalajärven, Karhusuon ja Kauklahden kirjastoissa sekä Laajalahden, Laaksolahden, Nöykkiön, Otaniemen, Saunalahden, Suurpellon ja Viherlaakson kirjastoissa.

Vantaalla se on käytössä Mosaiikin, Länsimäen, Pointin ja Pähkinärinteen kirjastoissa.

Myös Kauniaisten kirjasto on omatoimikirjasto.