HelMet-kirjallisuuspalkinto 2015 Mia Kankimäelle

HelMet-kirjallisuuspalkinto 2015 on myönnetty Mia Kankimäelle teoksesta Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Palkintoraati kuvailee teosta ”omaperäiseksi ja viehättäväksi tyylilajien yhdistelmäksi”. Yleisön suosikiksi HelMet-kirjastojen asiakkaat valitsivat Emmi Itärannan teoksen Teemestarin kirja.

Kirjaston asiantuntijoista koostuva palkintoraati kuvasi voittajakirjaa seuraavasti:

”Teos on omaperäinen ja viehättävä tyylilajien yhdistelmä, rakenteeltaan näennäisen kepeä, mutta hallittu. Kankimäki matkustaa Japaniin tutkimaan tuhat vuotta sitten elänyttä runoilijaa ja hovinaista Sei Shōnagonia. Teos kuvaa kiinnostavasti Japanin nykyaikaa ja historiaa. Samalla se on itseironinen matka omaan identiteettiin.”

Teoksen on kustantanut Otava (2013).

Palkintona on ”Kultainen kirjastokortti” ja 1000 euroa.

Yleisön suosikiksi Teemestarin kirja

HelMet-kirjastot järjestivät 18. – 30.8. yleisöäänestyksen, jossa kirjaston asiakkaat saivat äänestää omaa suosikkiaan finalistien joukosta.

Yleisön suosikin kunniakirjan sai Emmi Itäranta teoksesta Teemestarin kirja (Teos 2012). Teos sai 25.2 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Teemestarin kirjaa kuvailtiin ”yllättäväksi, koskettavaksi, vangitsevaksi ja kirjaksi, joka antaa vahvan lukukokemuksen”.

HelMet-kirjallisuuspalkinto nostaa esille laatukirjallisuutta

HelMet-kirjallisuuspalkinto annetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle teokselle. Palkinto jaetaan noin viiden vuoden sisällä ilmestyneelle kirjalle.

Kirjastot haluavat nostaa esille tulevaisuuden klassikoita ja muistuttaa, että laatukirjallisuus kestää vuodesta toiseen.

HelMet-kirjallisuuspalkinto ilmaisee myös, että kirjastoissa työskentelee kirjallisuuden asiantuntijoita. Kirjallisuus on aina ollut ja on jatkossakin kirjastotoiminnan ydintä.

HelMet-kirjallisuuspalkinnolla halutaan lisäksi nostaa esille erilaisia ja marginaalisempia kirjallisia ääniä.

Palkintoraati koostui HelMet-kirjastojen asiantuntijoista. Raadin puheenjohtajana toimi Töölön kirjaston johtaja Anne Ala-Honkola.

HelMet-kirjallisuuspalkinto 2016

Ensi vuoden HelMet-kirjallisuuspalkintofinalistit julkistetaan elokuussa 2016. Varsinainen palkinto jaetaan syyskuussa 2016.

Palkintoraati julkistetaan keväällä 2016. Raadin puheenjohtajana jatkaa Anne Ala-Honkola.

Lisätietoja:

Esittelyssä Mia Kankimäen teos ”Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin”

Voit katsoa myös videoesittelyn.

Lue myös Mia Kankimäen haastattelu ja Yleisön suosikin Emmi Itärannan haastattelu

Hae teos HelMet-hausta!

Teksti: Maisa Hopeakunnas

Kuva: Mia Kankimäki/Otava