Näin löydät kirjoja Pieneen Helmet-lukuhaasteeseen

Lukuhaaste kutsuu tutkimaan kirjahyllyjä, kyselemään kirjavinkkejä ja tekemään yllättäviä kirjalöytöjä. Haastekohtien vaatima salapoliisintyö onnistuu hyvin myös verkossa. 

Hakukonsteja

Helmetistä voit etsiä kirjoja paitsi kirjan tai kirjailjan nimellä, myös vaikkapa kirjan aiheella tai ilmestymisvuodella. Mihin haastekohtaan sopivaa luettavaa löydät, jos etsit sanoilla katoaminen tai kaksoset? Entä mitä tapahtuu, kun kirjoitat hakuun unet lastenkirjallisuus?

Helmet-hakuja voit kesyttää perehtymällä opettajan oppaaseen. Koko luokka voi kokeilla, miten onnistuvat nopeat hakutehtävät

Kirjasampo on kirjastojen yhteinen kirjallisuusverkkopalvelu, josta voit etsiä kirjoja jopa kansikuvan perusteella. Tuomaksen vinkeistä on iloa myös ison Lukuhaasteen tekijöille. 

Kirjavinkkejä ja -listoja verkossa

Kun haastetehtävä vaatii kirjojen selailua tai vaikkapa uusiin kirjailijoihin tutustumista, kannattaa sukeltaa verkosta löytyviin kirjallisuussivustoihin.

Sivupiiri on Kirjasammon lasten- ja nuortenkirjallisuutta esittelevä osio. Sieltä löytyy lastenkirjoihin liittyviä uutisia, lukusuosituksia ja kirjalistoja. Kokoaisitteko vaikka luokan kanssa oman kirjahyllyn, josta joku toinenkin voi löytää hyviä vinkkejä Lukuhaasteen jänniin kohtiin? 

Kirjasto.one/kirjalistat -sivustolta löydät erilaisia kirjastolaisten kokoamia kirjalistoja. Kannattaa käydä kurkistamassa Kirjareppu-listoja eri vuosilta. Kirjareppu on Helmet-kirjastojen kirjavinkkareiden vuosittainen koulutus, jossa käydään läpi vuoden parhaita lasten- ja nuortenkirjoja. 

Kirjarepun vinkkauksia voit katsoa Kirjastokaistalta.

Kustantajien sivuilta löydät esittelyjä tulevista kirjoista. Tiesitkö, että kirjastosta voi varata sellaisenkin kirjan, joka ei ole vielä ilmestynyt? Sivupiirin juttuun on koottu kevään 2019 aikana ilmestyviä kirjauutuuksia

Lastenkirjahylly-blogissa ilmestyy jatkuvasti Rouva Huun asiantuntevia kirjoituksia uusista kirjoista.

Siniset helmet -blogissa kirjailija, lastenkirjastonhoitaja ja kirjavinkkari Sini Helminen kirjoittaa lasten- ja nuortenkirjallisuudesta ja fantasiasta. Kurkista myös Sinin ja kirjailija Elina Pitkäkankaan yhteistä nuortenkirjallisuuteen keskittyvää vlogia For YA.

Kirsin kirjanurkka -blogiin ilmestyi vuonna 2018 joka ikinen viikko uusi nuortenkirja-arvostelu!

Metsästysonnea ja herkullisia lukuhetkiä!

Teksti: Marjukka Peltonen, Ison Omenan kirjasto

Hakuohjeet- ja harjoitukset: Marjukka Peltonen, Ison Omenan kirjasto ja Heliminna Hakala, Espoonlahden kirjastot

Kuva: https://pixabay.com/fi/kiikarit-lintujen-tarkkailu-spy-lasi-431488/