Novelleja ja kuunnelmia yläkoululaisille

Luettavaa, jonka saamista ei estä mikään muu kuin verkon kaatuminen! 

Hyvistä, vapaasti käytettävistä e-kirjahyllyistä on jo monta hyvää koostetta. Tällä listalla kurkistetaan kokoelmiin vähän tarkemmin ja vinkataan jokaisesta hyllystä jotain luettavaa tai kuunneltavaa.

Avaa tästä pdf-lista Novelleja ja kuunnelmia yläkoululaisille. Listalla on suorat linkit jokaiseen vinkattuun kirjaan.

Lyhyttä ja selkeää

Äidin ärsyttävästä miesystävästä Eskosta paljastuu ihan uusia puolia, kun Aleksi löytää tien varrelta loukkaantuneen vanhan miehen. Entä mikä auttaa, kun kesällä ajettu mopokolari ei jätä Ronia rauhaan?

Aleksin ja Ronin tarinat on julkaistu kuvitettuina nuorten tarinoissa Selko.fi -sivulla

Johanna, Johanna ja Johanna, surupukuinen nainen ja vaarallinen tyttö ovat osa Päivi Heikkilä-Halttusen toimittamaa novellikokoelmaa Panttivanki ja muita kertomuksia. Koko kokoelman voi kuunnella Soundcloudista.

Spefi-novelleja kustantajien sivuilta

Pieni tyttö ei lakkaa höpöttämästä, vaikka mekaanikko Vilhon pitäisi saada jo keskittyä koneen korjaamiseen. Magdalena Hain novellissa Rattaiden tanssi, pieniä tyttöjä kannattaisi kuunnella. Anne Leinosen ja Mia Myllymäen toimittama novellikokoelma Steampunk! Silintereitä ja siipirattaita on ladattavissa ilmaiseksi kustantajan sivuilta toistaiseksi, korona-ajan loppuun saakka. 

Raapale on sataan sanaan mahtuva lyhytnovelli. Valvottaako? Varo, huoneeseen saattaa astella roteva tyyppi, joka farkkutakin rinnassa on nappi "Höyhensaaret tai kuolema". Shimo Suntilan Sata kumma kertomusta kertoo lisää.

Yle Areenan äänikirjat

Lähde Samuli Paulaharjun novellien matkassa Tunturien yöpuolelle tai nukahda Juhani Ahon Siihen aikaan kun isä lampun osti kanssa. Yle Areenan äänikirjoista löytyy vaikka mitä, vaikka muumit jo poistuivatkin.

Yle Areenan kuunnelmat

Tiesitkö, että Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja seikkaili ensin radiosarjassa ja muuntui romaaniksi vasta myöhemmin. Tai että Jaakko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen sarjakuvasta Kamala luonto on olemassa näytelty podcast?

Naisdekkaristien novelleissa on n. 15 minuutin kuunnelmiksi käsikirjoitetut tarinat 14 tunnetulta englanninkieliseltä kirjailijalta, mukana Agatha Christie, Sue Grafton ja Ruth Rendell.

Radioteatterin klassikko, Knalli ja sateenvarjo, vie brittiläisen ministeriön erikoisosastolle. 

Tohtori Raimon alias Martti Suosalon 12 istunnossa tutustutaan valtakunnan terapeutin varsiin erikoisiin terapiamuotoihin ja julkisuudesta aika tuttuihin tyyppeihin. 

Kirjasampo ja Gutenberg-projektin klassikot

Kirjasammon kautta on helppo hakea klassikkoteoksia, jotka tekijänoikeuksien rauettua on julkaistu kokonaisina verkossa. Huomaa, että myös suomennokset ovat vanhoja. Hae vaikkapa kirjailijan nimellä ja sanalla gutenberg. Poimisitko luettavaksi vaikka Tuhat ja yksi yötä?

Kun saat ladattua epub-tiedoston mobiililaitteen omaan kirjat-sovellukseen, on lukukokemus ihan yhtä toimiva kuin kaupallisilla e-kirjapalveluilla. Itse tunnustan, että hetki meni, ennenkuin löysin i-luurin selaimen osoiterivin oikealta puolelta sen pienen nuolen, jonka avulla tiedosto oikeasti latautui ja pääsi perille luurin kirjahyllyyn. Kirjastokurren kanssa tehtiin aiheesta ohjevideo

Klassikoita löytyy hyvin myös Elisa Kirjan kautta.

Kansalliskirjaston Klassikkokirjasto

Klassikkokirjaston sivuille tullessa voi melkein haistaa vanhojen kirjojen tuoksun. Lukisitko vaikkapa Maria Jotunin novellin kotikissasta? Tuntuuko sinustakin, ettei noin sata vuotta sitten eläneen kissan meno paljoa eroa tämän päivän lajitovereiden touhuista?

Fanifiktioita!

Harry asuu yksin, eikä muiden seura kiinnosta. Nimimerkki Vendelan tarina Ympärillä humisee hiljaisuus kertoo, mitä kaunista tapahtuu kaiken hurjan jälkeen.

Fanifiktio-sivustojen vinkkaamiseen pyysin apua Otaniemen lukion nuorilta. Nuoret varoittivat, että tarinoissa mennään aika usein K18-juttuihin, joten hakuja kannattaa halutessaan suodattaa. Kurkista sivuistoille Archive of our own, Wattpad.com ja Lord of the Rings Fan Fiction

Löysitkö luettavaa?

Löytyikö listalta jotain mainiota? Entä puuttuuko jotain huomion arvoista? Haluaisitko vinkata tarina-aarteen, joka on kaikkien vapaasti saatavilla verkossa? Laita viestiä meille kirjastolaisille!

Päivitetty 23.3.2021
Listan kokosi Marjukka Peltonen, Otaniemen kirjasto (@espoo.fi)
Kuva: Canvan kuvakirjasto