Kuvakirjat apuna vaikeiden asioiden käsittelyssä

“Millaisia kuvakirjoja luet lapsellesi? Ovatko kirjojen aiheet yleisesti mukavia, esimerkiksi mummolareissuista ja päiväkodista kertovia? Kaipaatko joskus kirjoja, joiden avulla voit käsitellä lapsen kanssa elämään liittyviä ikäviä asioita ja kriisejä? 

20231110_151656.jpg

Helmet-kirjastoista löytyy kuvakirjoja myös lapsen elämään liittyviin haastaviin tilanteisiin. Nämä kuvakirjat on lajiteltu usein “vaikeat aiheet”-kategoriaan, johon kuuluvissa kirjoissa käsitellään teemoja aina isovanhemman muistisairaudesta lemmikin poismenoon ja vanhempien alkoholismiin. Tai miltä kuulostaisi vuoden 1918 sisällissotaa käsittelevä kuvakirja? Aiheita käsitellään kirjoissa lapsentasoisesti, kirjojen lämpimät ja kauniit kuvitukset tarjoavat paljon katseltavaa. Kirjat ovat siis aivan kuten muutkin kuvakirjat, vain aiheet eroavat. 

20231107_084923.jpg

Kategorian kirjoja lainataan yleensä tilanteissa, joissa kirjan teema liittyy lapsen elämään. Lapset saavat kirjojen avulla käsitellä tunteitaan turvallisesti ja puhua heitä askarruttavista aiheista. Kirjojen avulla voi siis olla helpompi viritellä keskustelua myös ahdistavistakin tapahtumista, joko sellaisista, jotka liittyvät lapsen omaan elämään tai myös sellaisista yhteiskunnallisesti merkittävistä teemoista, kuten pakolaisuudesta, johon lapsi törmää esimerkiksi päiväkodissa. 

Alkoholismista kertova kuvakirja voi tuntua monesta jopa sopimattomalta, jos lapsi ei joudu kohtaamaan alkoholismia omassa arjessaan. Kuitenkin on tärkeä muistaa, että vaikka aihe ei tuntuisikaan liittyvän lähipiirin lasten elämään, aina löytyy ihmisiä, joille aihe on osa arkea. Näissä tilanteissa on hyvä, että kirjastossa on helposti saatavilla kirjoja, joiden avulla tilannetta voi käydä läpi lapsen kanssa. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun lapsen lähipiirin voimavarat ovat vähissä esimerkiksi tilanteeseen liittyvän kriisin vuoksi. 

20231107_085346.jpg

“Vaikeat aiheet”-kategorian kuvakirjat tunnistat esimerkiksi kirjan selästä löytyvästä kategoriatarrasta, ja apua aineiston etsintään voit pyytää myös kirjaston henkilökunnalta. Halutessasi voit varata myös haluamastasi teemasta aineistopaketin, johon kerätään aihealueeseen liittyvää kirjallisuutta. Varaa aineistopaketti tästä linkistä

Teksti: Jutta Hakala / Martinlaakson ja Pähkinärinteen kirjastot
Kuvat: Tuuli Rauvala / Martinlaakson ja Pähkinärinteen kirjastot