Vapaaehtoiseksi Helsingin kirjastoihin

Kirjastoissa on monia mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoistoimintaan  – ideoi itse, tai tule mukaan olemassa olevaan toimintaan! Voit esimerkiksi toimia lukupiirin ohjaajana, novellien lukijana tai pelikerhon ohjaajana tai järjestää toimintaa lapsille ja nuorille tai ikääntyneille. Tarjoamme mahdollisuuksien mukaan tukea tapahtumien järjestämiseen, ryhmien ohjaamiseen tai muuhun toimintaan.

Vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia tarjoamalla kirjasto tukee aktiivista kansalaisuutta, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Vapaaehtoisena pääset jakamaan osaamistasi, opit uusia taitoja ja tapaat uusia ihmisiä. Vapaaehtoisten järjestämä toiminta kirjastossa ei korvaa kirjastoammattilaisten tekemää työtä. 

Kirjaston vapaaehtoisena allekirjoitat vapaaehtoistoiminnan sopimuksen, ja sinut on vakuutettu Helsingin kaupungin puolesta vapaaehtoistoiminnan aikana. Voit sitoutua mukaan niin pitkäksi tai lyhyeksi aikaa kuin itse haluat. Joissakin vapaaehtoistehtävissä osallistumisesta sovitaan lukukaudeksi kerrallaan.

Näin pääset mukaan

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä vapaaehtoistoiminnan yhteyshenkilöihin tai kysy suoraan omasta kirjastostasi.

Yhteyshenkilöt:

Eteläinen alue: Jätkäsaaren, Lauttasaaren, Pikku-Huopalahden, Rikhardinkadun, Töölön ja Suomenlinnan kirjastot

Leeni van Tulder leeni.vantulder@hel.fi
Vappu Nurmi (Lukulähettiläät) vappu.nurmi@hel.fi

Itäinen alue: Herttoniemen, Itäkeskuksen, Kontulan, Laajasalon, Myllypuron, Roihuvuoren, Sakarinmäen ja Vuosaaren kirjastot

Romana Mázerová romana.mazerova@hel.fi

Keskinen alue: Arabianrannan, Kallion, Käpylän, Maunulan, Oulunkylän, Paloheinän ja Vallilan kirjastot

Eeva Karhunen eeva.karhunen@hel.fi
Johanna Laaksonen johanna.laaksonen@hel.fi

Läntinen alue: Etelä-Haagan, Kannelmäen, Malminkartanon, Munkkiniemen, Pasilan, Pitäjänmäen ja Pohjois-Haagan kirjastot

Sari Langdon sari.langdon@hel.fi

Pohjoinen alue: Jakomäen, Malmin, Puistolan, Pukinmäen, Suutarilan, Tapanilan, Tapulikaupungin ja Viikin kirjastot

Tuula Rönkä tuula.ronka@hel.fi
Iiro Laukola iiro.laukola@hel.fi

Keskustakirjasto Oodi

Leena Eskelinen leena.eskelinen@hel.fi

Vapaaehtoistehtäviä Helsingin kaupunginkirjastossa

Lukupiirin ohjaaja

Kuukausittain kokoontuvissa lukupiireissä luetaan kirjoja ja keskustellaan kirjallisuudesta. Kirjaston henkilökunta voi auttaa kirjojen valinnassa ja hankinnassa ja voi olla ainakin alussa mukana ryhmän vetämisessä.

Lukupiireihin osallistuvilta vapaaehtoisilta vaaditaan kiinnostusta kirjallisuuteen ja ihmisten kohtaamiseen, muuta kokemusta ei vaadita.

Lasten ja nuorten iltapäivätoiminnan ohjaaja

Kirjastomummot ja -vaarit ja muut iltapäivätoiminnan ohjaajat pelaavat, lukevat ja piirtelevät tai ovat muuten vain lasten seurana koulupäivän jälkeen. Kirjastomummona ja -vaarina voi toimia itselle sopivalla tavalla. He viettävät aikaa kirjastolla viikoittain noin 2-2½ tuntia sovittuna päivänä.

Suomenkielisen kielikahvilan ohjaaja

Kielikahviloissa voit olla mukana tukemassa suomen oppimista tai ohjaamassa kielikahvilaa maahanmuuttajille. Vaatimuksena on hyvä suomen kieli, hyvät vuorovaikutustaidot ja halu kuunnella ja ymmärtää eri tavoin puhuttua suomea. Kielikahviloissa on joskus mukana kirjaston työtekijöitä ryhmien ohjaajina. Vapaaehtoiset perehdytetään tehtävään.

Toiminnan tarkoituksena on vahvistaa osallistujien suomen kielen taitoa, antaa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, auttaa kotoutumaan ja antaa mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

Kielikahvilat kokoontuvat pääsääntöisesti kerran viikossa, jotkut harvemmin.

Ääneenlukija

Pidätkö lukemisesta? Haluatko välittää lukuiloa muillekin? Tule mukaan lukulähettilästoimintaan! Lukulähettiläänä tuet Helsingissä lukuharrastuksen säilymistä lukemalla ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukeminen tapahtuu esimerkiksi palvelutaloissa.

Helsinkiläisistä kirjastoista saat tukea lukulähettilään tehtävään. Kirjastoissa järjestetään lukijoille tapaamisia, joissa annetaan vinkkejä ääneen lukemiseen sopivista kirjoista, välitetään lukuinspiraatiota sekä keskustellaan lukemiseen liittyvistä kysymyksistä ja kokemuksista.

Seuraa helmet-sivuston tapahtumakalenterista, milloin lukulähettiläät tapaavat. Lisätietoja sähköpostilla lukulahettilas@hel.fi sekä suoraan kirjastoista.

Voit osallistua lukijana myös erilaisiin tapahtumiin kirjastoissa kuten Novellikoukkuun.

Asiakasyhteisö Kirjastoheimon jäsen 

Onko sinulla ajatuksia ja ideoita siitä, miten kirjastoista tehtäisiin entistäkin hauskempia ja toimivampia paikkoja ihan kaikille? Haluatko tutustua muihin kirjastoaktiiveihin? Jos vastauksesi on kyllä, tule ihmeessä mukaan Kirjastoheimon toimintaan! 

Kirjastoheimo on Helsingin kaupunginkirjaston asiakasyhteisö, jonka kanssa on muun muassa arvioitu ja suunniteltu uusia kirjastotiloja, hahmoteltu tulevaisuuden kirjastoa työpajoissa ja verkkokyselyin, sekä vierailtu inspiroivissa kohteissa.  

Kirjastoheimon toimintaan voit osallistua joustavasti omien aikataulujesi mukaan. Liity mukaan hauskaan porukkaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen paivi.grondahl@hel.fi 

Muu toiminta

Kirjastoissa on monia mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoistoimintaan  – tule mukaan olemassa olevaan toimintaan tai ideoi itse!

Toiminta voi olla kertaluontoista tai jatkuvaa. Voit järjestää yksittäisen tapahtuman tai ohjata harrastuspiiriä oman osaamisesi ja kiinnostuksesi mukaan. Myös lapset ja nuoret ovat tervetulleita esimerkiksi vetämään lukupiiriä tai suosittelemaan kirjoja, pelejä tai elokuvia kirjastossa! Ole rohkeasti yhteydessä kirjastoon, mietitään yhdessä, onko ideasi mahdollista toteuttaa!

Kuva: Helsingin kaupunki / Jonna Pennanen