Usein kysyttyä - ongelmatilanteet

Unohdin tunnuslukuni, mitä teen?

Jos olet antanut meille sähköpostiosoitteesi, voit käyttää tunnusluvun palautustoimintoa:

Palauta tunnuslukusi

Jos meillä ei ole sähköpostiosoitettasi, muutamme tunnusluvun kirjastossa. Ota henkilötodistus mukaan. 

Kirjastokorttini katosi, mitä teen?

Ilmoita kadonneesta kortista heti kirjastoosi. Kirjastojen ollessa suljettuna voit soittaa numeroon 09 3108 5309. Kerro vastaajan nauhalle, miksi soitat, nimesi ja henkilötunnuksesi.

Et ole vastuussa lainoista, jotka on otettu kadonneelle kortille sen jälkeen kun ilmoitus katoamisesta on tehty. Kuoletettua korttia ei voi ottaa uudelleen käyttöön. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Jos kadonneella tai varastetulla kortillasi on lainattu luvatta, varmista, että korttisi on kuoletettu. Tee tarvittaessa rikosilmoitus josta käy ilmi, että korttia on käytetty luvatta, ja mitä vahinkoja on aiheutunut.

Sääntöjemme mukaan olet vastuussa kaikesta kortillasi lainatusta aineistosta. Siksi joudut maksamaan niiden kulut ja korvaushinnan, vaikka joku muu olisikin ne aiheuttanut.

Kirjaston kirja meni rikki tai CD-levy hukkaan. Mitä teen?

Jos mahdollista, ota yhteyttä sen kaupungin kirjastoon, joka omistaa rikkoutuneen tai hukkaan menneen aineiston. Voit kuitenkin hoitaa asian myös muissa kaupungeissa.

Rikkoutunutta, sotkeentunutta tai kadonnutta aineistoa ei voi tietenkään enää laittaa lainattavaksi. Siksi joudut korvaamaan sen hankintahinnan tai kiinteän korvaushinnan.

Yleensä voit myös sopia kirjaston kanssa hankkivasi uuden kappaleen korvattavan tilalle. Elokuvat ovat kuitenkin poikkeus, koska kirjasto on ostanut lainattaviin kappaleisiin lainausoikeudet.

Miksi sain ilmoituksen, vaikka olen jo palauttanut lainani tai hakenut varaukseni?

Jos olet tilannut kirjaston ilmoitukset kirjeinä etkä sähköpostina, voi käydä niin, että olet ehtinyt hakea varauksesi tai palauttaa lainasi ennen postin saapumista. Kirjeposti lähtee 2. luokan kirjeinä.

Sain perintätoimistolta kirjeen palauttamattomista lainoista. Mitä teen?

Palauttamatta jääneet lainat siirtyvät perittäviksi noin 60 päivää eräpäivän jälkeen. Tässä vaiheessa olet myös menettänyt lainausoikeutesi.

Lue kirjeen ohjeet huolellisesti. Maksettavaksesi jäävä summa on erisuuruinen riippuen siitä, voitko vielä palauttaa lainasi. Ota tällöin palautuksestasi kuitti.

Maksa perintätoimiston saatavat. Lainausoikeutesi palautuu, kun kirjasto saa perintätoimistolta tiedon maksustasi.

Lue myös:

Ohjeet Helmet-haussa