Usein kysyttyä – noutamattomien varausten maksu

Miksi noutamattomille varauksille tulee maksu? 

Varauksia käsitellään Helmet-kaupungeissa eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa yli 2,8 miljoonaa kappaletta vuosittain. Varausmäärän kasvaessa myös kirjastoista noutamatta jäävien varausten määrä kasvaa. Helmet-kaupungeissa keskimäärin 14 prosenttia varauksista eli vuodessa yhteensä noin 400 000 kappaletta jää noutamatta.  

Minkä suuruinen maksu on? 

1 euro / noutamaton varaus (esimerkiksi kirja tai levy).   

Mitä haittaa siitä on, että varauksia jää noutamatta? 

Varausjonot liikkuvat hitaasti, kun aineisto odottaa useita päiviä hyllyssä. Kirjoja ja muita varauksia joudutaan myös turhaan kuljettamaan kirjastosta toiseen.  

Mitä hyötyä maksusta on? 

Maksun tavoitteena on kannustaa asiakkaita huolehtimaan varaustensa noudosta tai peruuttamisesta, niin että kirjojen kierto nopeutuu ja varausjonot lyhenevät.  

En ole saanut varauksistani ajoissa ilmoitusta tekstiviestillä tai sähköpostilla tai kirjeellä. Pitääkö minun silti maksaa varauksista maksu? 

Maksu peritään myös siinä tapauksessa, että varausilmoitus ei ole saapunut perille jakeluhäiriön, tietoliikenteen häiriön tai muun syyn vuoksi. Voit seurata varausten tilaa myös Helmet-haun Omissa tiedoissa ja Taskukirjastossa. Voit myös tiedustella varaustesi tilanteesta kirjaston henkilökunnalta kirjastossa tai puhelimitse. 

Miten tilaan saapuneesta varauksesta tekstiviesti-ilmoituksen?

Jos olet tallentanut asiakastietoihisi matkapuhelinnumeron Suomen maakoodilla (esim. +358501234567), sinulle lähetetään varausilmoitus tekstiviestinä. 

Saisiko Taskukirjastoon toiminnon, jolla varauksen voi lukita? 

Varausten lukitus -toiminto on tuotu Taskukirjaston uusimpaan versioon heinäkuussa 2021. Saat toiminnon käyttöösi, kun päivität sovelluksen. 

Voisiko varauksen lukitsemistoimintoa muuttaa niin, että voisin lukita myös sellaisen teoksen, joka on hyllyssä vapaana?  

Tällaista muutosta ei ole näköpiirissä. Varauksen voi lukita vain sen ollessa varausjonossa. Vapaiden teosten lukitseminen vaikeuttaisi varaustilanteen ja siten myös uusien hankintojen tarpeen arviointia kirjastossa. Jos haluat merkitä kiinnostavan teoksen itsellesi muistiin, voit käyttää muistilistat-toimintoa ja varata teoksen myöhemmin sinulle sopivaan aikaan. 

Kirjastoauto ei tullut pysäkille. Joudunko maksamaan maksun? / Sain eilen ilmoituksen varauksesta kirjastoautoon, enkä pääse tänään pysäkille. Varauksen viimeinen noutopäivä on ennen seuraavaa kirjastoauton käyntiä. Joudunko maksamaan maksun? 

Et. Kirjastoautoissa, potilaskirjastoissa ja palvelukeskusten kirjastoissa ei peritä noutamattoman varauksen maksua. Varaukset säilytetään autossa kahden käyntikerran ajan järjestelmän automaattisesti antamasta noutoajasta riippumatta. Jos kirjastoauto ei saavu pysäkille, varauksia ei poisteta noutamattomina, vaan ne ovat mukana seuraavalla viikolla. 

Varaukseni oli kadonnut varaushyllystä. Pitääkö minun maksaa?  

Ota yhteyttä henkilökuntaan. Henkilökunta voi perua varaushyllyssä olevan varauksen niin, ettei maksua muodostu, ja palauttaa varauksesi jonon kärkeen. 

Meneekö noutamattomasta lasten aineistosta maksu, jos se on varattu aikuisten kortille? 

Menee. Maksu peritään 18 vuotta täyttäneiltä. 

Koskeeko maksu lapsen kirjastokortilla varattuja aineistoja? 

Ei koske. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta, kotipalvelun asiakkailta, joustoasiakkailta tai yhteisöasiakkailta kuten koulut ja päiväkodit.  

Miksi maksu otetaan käyttöön 1.6.2021, vaikka vielä ei ole tietoa koronarajoitusten helpottumisesta? 

Otamme noutamattomista varauksista perittävän maksun käyttöön suunnitelman mukaan 1.6., koska kirjastoissa voi asioida myös koronarajoitusten aikana. Kirjasto ei kuitenkaan halua aiheuttaa asiakkaille koronatilanteesta johtuvia ylimääräisiä maksuja. Jos et pääse kirjastoon, voit lukita tai peruuttaa varauksen Helmet-verkkopalvelussa tai olemalla esimerkiksi puhelimitse yhteydessä kirjastoon.   

Olen ollut sairaana enkä ole päässyt hoitamaan asioitani. Voinko saada vapautuksen maksuista? 

Kirjastomaksuista voi hakea vapautusta. Ota yhteyttä kirjastoon asian selvittämiseksi.  

En pääse hakemaan varaustani. Voiko joku muu hakea sen?  

Jos et pääse itse noutamaan varaustasi, voit pyytää toista henkilöä lainaamaan varatun teoksen omalle kirjastokortilleen kirjaston asiakaspalvelussa. Lainaajan on esitettävä kirjastosta tekstiviestinä, sähköpostitse tai postitse saamasi varausilmoitus, joten välitä varausilmoituksesi hänelle.

Jos haluat, että varauksesi lainataan sinun kirjastokortillesi, varauksen noutajalla on oltava mukanaan valtakirja, johon olet yksilöinyt sen käyttötarkoituksen, sinun kirjastokorttisi sekä varauksen noutajan oma henkilötodistus. 

Varausten noutopisteet ovat eri kaupungeissa erilaiset. Vantaalla joissakin kirjastoissa käytössä on älyhylly, josta noutamiseen tarvitaan varaajan kirjastokortin numero ja PIN-koodi.
 
Jos et tarvitse enää varaamaasi aineistoa, peruuta varauksesi mahdollisimman pian. Näin se vapautuu seuraavalle asiakkaalle. Varauksen voit perua milloin tahansa ennen noutoajan päättymistä.

Varausjonossa olevan varauksen voit myös lukita esimerkiksi loman tai muun poissaolon ajaksi. Voit lukita varauksesi vain ennen kuin se on matkalla tai saapunut varaushyllyyn. Varausta ei voi lukita Taskukirjasto-sovelluksessa.

Ohje varausten lukitsemiseen 

Voisiko varausten yleistä noutoaikaa pidentää / lyhentää? 

Noutoaika on sama kaikissa Helmet-kirjastoissa. Toiveita sekä noutoajan lyhentämiseksi että pidentämiseksi tulee silloin tällöin, mutta lyhyempi aika on käytännössä todettu liian lyhyeksi ja pidempi noutoaika taas pidentää varausjonoja. Noutoajan pituuden päättävät Helmet-kirjastojen johtajat yhteisesti käyttösääntöjen muutosten yhteydessä pidemmäksi aikaa kerrallan. 

Eikö kirjaston pitäisi olla maksuton palvelu? Perustuuko tämä maksu lakiin? 

Suomen yleisistä kirjastoista annetun lain (1492/2016) mukaisesti kirjastojen peruspalvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Lain 12 §:n mukaan kunta voi periä maksun muun muassa myöhässä palautetusta aineistosta ja varatun aineiston noutamatta jättämisestä. 

Missä muissa kirjastoissa kuin Helmet-kirjastoissa noutamattomista varauksista täytyy maksaa? 

Esimerkiksi Joensuussa, Oulussa ja Pirkanmaan PIKI-kirjastoissa (1 euro) sekä Jyväskylässä, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Varsinais-Suomen VASKI-kirjastoissa (2 euroa).