Usein kysyttyä - aineisto ja varaaminen

Miten voin jättää hankintaehdotuksen?

Voit täyttää hankintaehdotuksen verkossa. Voit toki kertoa hankintatoiveesi myös kirjaston henkilökunnalle.

Miksi en löydä uutuusteosta Helmetistä?

Uutuusteosten hankintapäätökset tehdään yleensä jo kuukausia etukäteen. Teos löytyy Helmetistä, kun sen tiedot on tallennettu kirjaston tietokantaan. Voit halutessasi varmistaa henkilökunnalta, onko teos jo tilattu kirjastoon. Hankintatoiveita voit esittää verkossa tai kirjastohenkilökunnalle.

En löydä Helmetistä erästä teosta. Voinko tilata sen jostain muusta kirjastosta itselleni?

Kyllä voit. Tee tilaus siinä kirjastossa, josta haluat teoksen noutaa. Voit täyttää kaukopalvelupyynnön myös verkossa. Kaukopalvelu on maksullista.

Miten varaan hyllyssä olevan teoksen?

Voit tehdä varauksen Helmet-verkkopalvelussa tai Taskukirjastossa. Saat ilmoituksen tekstiviestinä, sähköpostitse tai postitse, kun aineisto odottaa sinua noutokirjastossa. Jos haluat heti noutaa teoksen kirjastosta, jossa se on hyllyssä, soita ensin kyseiseen kirjastoon ja pyydä, että teos varataan sinulle. Puhelinvarausta varten tarvitset kirjastokortin numeron. Verkkopalvelussa tarvitset kirjastokortin numeron ja PIN-koodin.

En pääse hakemaan varaustani. Voiko joku muu hakea sen?  

Jos et pääse itse noutamaan varaustasi, voit pyytää toista henkilöä lainaamaan varatun teoksen omalle kirjastokortilleen kirjaston asiakaspalvelussa. Lainaajan on esitettävä kirjastosta tekstiviestinä, sähköpostitse tai postitse saamasi varausilmoitus, joten välitä varausilmoituksesi hänelle. Jos haluat, että varauksesi lainataan sinun kirjastokortillesi, varauksen noutajalla on oltava mukanaan valtakirja, johon olet yksilöinyt sen käyttötarkoituksen, sinun kirjastokorttisi sekä varauksen noutajan oma henkilötodistus.  
 
Jos et tarvitse enää varaamaasi aineistoa, peruuta varauksesi mahdollisimman pian. Näin se vapautuu seuraavalle asiakkaalle. Varauksen voit perua milloin tahansa ennen noutoajan päättymistä. Varausjonossa olevan varauksen voit myös lukita esimerkiksi loman tai muun poissaolon ajaksi. Voit lukita varauksesi vain ennen kuin se on matkalla tai saapunut varaushyllyyn. 

Ohje varausten lukitsemiseen 

Olen lähdössä lomamatkalle ja minulla on varauksia. En haluaisi, että varaukset tulevat matkani aikana kirjastoon. Voisiko asialle tehdä jotain?

Voit lukita varaukset kirjautumalla omiin tietoihisi Helmet-sivulla. Pystyt lukitsemaan sellaisen varauksen, jossa olet vielä jonossa. Lukitsemalla varmistat, että se ei tule kirjastoon noudettavaksi ennen kuin olet poistanut lukituksen. Liikut varausjonossa eteenpäin vaikka varauksesi olisi lukittuna. Lukituksen saat pois samalla tavalla kuin lukitsitkin varauksen. Lukituksen poistamisen jälkeen varaus saapuu noudettavaksi kirjastostasi, kun on sinun vuorosi varausjonossa.

En haluaisi, että koko nimeni näkyy varaushyllyssä. Kuinka voin estää sen?

Useimmissa kirjastoissa on siirrytty numeroituihin varauksiin tai varaushyllyihin.

Joissakin kirjastoissa on käytössä varausten noutoon alias eli salanimi. Aliaksen voit saada käymällä kirjastossa ja esittämällä voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen. Aliaksen hankkimisen jälkeen varauksissa ei näy nimeäsi vaan aliaksesi. 

Voinko ostaa itselleni kirjaston hyllyssä olevan teoksen?

Valitettavasti emme ota vastaan ostotarjouksia kokoelmaamme kuuluvista teoksista. Voit ostaa kirjastojen poistamia teoksia. Poistopäätöksiin vaikuttavat muun muassa teoksen ikä, huono kunto, vanhentunut sisältö ja lainaamattomuus.

Voinko lahjoittaa kirjastolle omia kirjojani?

Kyllä, kirjastot ottavat vastaan kirjalahjoituksia tarpeen mukaan. Kirjastot voivat halutessaan ohjata lahjoituksia eteenpäin, esim. kierrätyskärryyn, josta muut asiakkaat voivat poimia teoksia itselleen. Kysy asiasta tarkemmin omasta lähikirjastostasi. Huom! Keskustakirjasto Oodi ei ota vastaan aineistolahjoituksia.

Miten aineisto valitaan?

Helmet-kirjasto on Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kirjastojen kokonaisuus.

Kirjastossa on kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia, äänikirjoja ja pelejä sekä perinteisissä että digitaalisissa muodoissa.  Osa lehdistä on lainattavissa ja varattavissa. Käytössä on myös runsaasti digilehtiä.

Aineistoa hankitaan kaiken ikäisille pääkaupunkiseudulla eniten puhutuilla kielillä. Kirjasto hankkii sellaisia elokuvia, joilla on lainausoikeus. Kirjasto maksaa tekijänoikeuskorvaukset.

Erityisen kallista tai sellaista aineistoa, jonka käytön arvioidaan olevan vähäistä, mutta hankinnan silti tarpeellista, valitaan vain muutamia kappaleita.

Suurin osa suomalaisesta kirjallisuudesta hankitaan ilman eri toivetta. Hankintaehdotuksen voit täyttää verkossa tai kertoa hankintatoiveesi kirjaston henkilökunnalle.

Voit varata aineistoa tai uusia lainojasi verkkopalvelussamme. Varatun aineiston kuljetamme perille haluttuun kirjastoon koko Helmet-alueella. Kirjastot ottavat lahjoituksia vastaan harkintansa mukaan.

Helsingin kaupunginkirjaston kokoelmalinjaukset